Μη μου τους κύκλους τάραττε …


… είπε ο Αρχιμήδης στον Ρωμαίο στρατιώτη, ο οποίος τον βρήκε στην παραλία την ώρα που μελετούσε κάποιο Γεωμετρικό πρόβλημα γράφοντας στην άμμο. Όμως ο στρατιώτης έβγαλε το σπαθί του και τον σκότωσε.

Αυτή του η φράση έμεινε στην ιστορία και την χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα όταν θέλουμε ευγενικά και εντυπωσιακά να ζητήσουμε από κάποιον να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς να μας ενοχλεί.

Η φράση αυτή ανήκει στην κατηγορία των Αρχαίων Γνωμικών και υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που ειπώθηκαν από αρχαίους Έλληνες, και όχι μόνο … μερικά από αυτά μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

 1. Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται … αυτό το είπε ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο οποίος είχε αναπτύξει μια εντυπωσιακή θεωρία σχετικά με τις ονομασίες των αριθμών και μαζί με τους Πυθαγόρειους-υποστηρικτές του πίστευαν ότι «τα πάντα μοιάζουν σε αριθμό».
 2. Γραμμή δε μήκος απλατές … το οποίο ακούστηκε από τον Αλεξανδρινό Μαθηματικό, Ευκλείδη για να τονίσει το άπειρο μήκος μιας ευθείας γραμμής και φυσικά
 3. Αριθμός άπειρος πλήθει … από το στόμα του Έλληνα φιλόσοφου Πλάτωνα, η βιβλιογραφία του οποίου βρίθει από εξαιρετικά εμφυολογήματα.
Ο Αρχιμήδης τη στιγμή που ο στρατιώτης ετοιμάζεται να τον σκοτώσει και εκείνος του απαντάει με τη φράση : "Μη μου τους κύκλους τάραττε ..."

Ο Αρχιμήδης τη στιγμή που ο στρατιώτης ετοιμάζεται να τον σκοτώσει και εκείνος του απαντάει με τη φράση : «Μη μου τους κύκλους τάραττε …»

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά δεν τελειώνουν εδώ αλλά, υπάρχουν πάρα πολλά, τα οποία ειπώθηκαν ανά τους αιώνες από αξιόλογους επιστήμονες … Μαθηματικούς, Φυσικούς, Φιλοσόφους, Ποιητές, Συγγραφείς και άλλους.  Δεν είναι δυνατόν βέβαια να παρουσιάσω εδώ όλα αυτά, γιατί είναι πάρα πολλά μεν και γιατί δεν θέλω να κουράσω κανέναν σας δε.
Αυτό που θα ήθελα είναι να αναφέρω τα πιο όμορφα, εντυπωσιακά και να σας δώσω πηγές για να ανακαλύψετε μόνοι σας και τα υπόλοιπα.

Εμένα τα μεγάλα και σοφά λόγια, ειπωμένα από σημαντικούς ανθρώπους ή ακόμα και από κάποιους που απλά αγαπάνε πάρα πολύ αυτό που κάνουν, με εντυπωσιάζουν, με εμπνέουν και μου δίνουν να καταλάβω πως όταν δίνεις την ψυχή σου σε κάτι που αγαπάς, πετυχαίνεις τα μέγιστα. Φυσικά δεν μπορούμε όλοι να κατορθώσουμε τα ίδια με τους προαναφερθέντες αξιόλογους επιστήμονες αλλά, τουλάχιστον μπορεί να φτάσει ο καθένας μας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Θα τελειώσω αυτή τη μικρή παρουσίαση με ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα. Το είπε ο Ούγγρος Μαθηματικός, Paul Erdős, 1913-1996 … πρόκειται για έναν εξαιρετικά παραγωγικό Μαθηματικό, με πάρα πολλούς συνεργάτες και εργασίες σε τομείς της  Συνδυαστικής, Θεωρίας γραφημάτων, Θεωρίας αριθμών, κλασικής ανάλυσης, Θεωρίας προσεγγίσεων, Θεωρίας συνόλων και Θεωρίας πιθανοτήτων.

Αυτό που είπε λοιπόν ήταν : «Αν οι αριθμοί δεν είναι όμορφοι, δεν ξέρω τι είναι όμορφο».

Πηγή :  Μαθηματική Κοινότητα

4 Σχόλια to “Μη μου τους κύκλους τάραττε …”

 1. genienenoglou Says:

  ναι! είναι πανέμορφοι οι αριθμοί…

  • Ρεβέκα Θεοδωροπούλου - M.Sc. Μαθηματικός Says:

   «…κάθε τι που κάνουμε είναι βασισμένο στα Μαθηματικά», είπε ο Ian Stewart σε πρόσφατη συνέντευξή του … και εγώ θα έλεγα και στους αριθμούς επίσης, εκεί άλλωστε έγκειται και η ομορφιά τους … στην απλότητα που τους περιβάλει και στο ότι είναι τόσο οικείοι που μπορούμε να τους συναντήσουμε παντού στην καθημερινότητά μας

   http://thalesandfriends.org/el/2013/06/18/mithoi-kai-alitheies-apo-ton-ian-stewart/


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: