Civilization shift – ή περί ελληνικής γλώσσας


Έλαβα από τον φίλο Θεόφιλο ,την παρακάτω αλληλογραφία την οποία και σας παραθέτω αυτούσια.

Εκτιμώ ότι οι αναγνώστες του ιστολογίου γνωρίζουν τις απόψεις μου για τους όπως επιεικώς τους έχω χαρακτηρίσει  πιθηκίζοντες εὐρωλιγούρηδες βαρβαροέλληνες οπότε και δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός για τους γνωρίζοντες και μη χρησιμοποιούντες την γλώσσα μας.

*************************************************************************

Date: Wed, 15 May 2013 12:11:37 +0300
From: artrian@ucy.ac.cy
Subject: FW: Civilization shift – ή περί ελληνικής γλώσσας
To: artrian@ucy.ac.cy


—— Forwarded Message
From: Demetrios Triantaphyllopoulos <artrian@ucy.ac.cy>
Reply-To: Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum <HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG>
Date: Wed, 15 May 2013 10:46:25 +0300

Subject: Re: Civilization shift – ή περί ελληνικής γλώσσας

Αγαπητοί συνάδελφοι, Χριστός ανέστη!

Ακόμη μια φορά εγείρεται στις στήλες αυτές γλωσσικό θέμα, απο καλοπροαίρετους μεν αλλά συχνά  μη ειδικούς. Ούτε ο γράφων είναι γλωσσολόγος, όπως το έχω δηλώσει επανειλημμένα· απλώς, λόγω ειδικότητας  συναναστρέφομαι κείμενα της ελληνικής από την αρχαία έως τη σημερινή. Επιθυμώ να σχολιάσω 2-3 σημεία και όχι να ξανανοίξω θέμα, που μόλις πρις 2 μήνες έκλεισε με το αξιομνημόνευτο συνέδριο που συνεκλήθη υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών· έως ότου δημοσιοποιηθούν τα Πρακτικά του και οι σχετικές αποφάσεις, θα παρατηρούσα στους συναδέλφους που το ανεκίνησαν:

 • Θα επιθυμούσαμε όλοι η επικοινωνία να γίνεται στα ελληνικά, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και εκείνους που έχουν αποκοπεί από αυτά και αισθάνονται δυσκολία ανυπέρβλητη. Η έκφραση απόψεων δεν είναι σωστό να τους καταντήσει γλωσσικός εφιάλτης και να σιωπήσουν από αξιοπρέπεια ή από ντροπή!
 • Δεν συμφωνώ ότι για τους Έλληνες του εξωτερικού η αδυναμία γραφής ελληνικών είναι θέμα υπολογιστή. Τα θέματα αυτά είναι διεθνώς λυμένα πια και όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις! Στο κάτω-κάτω, δεν είναι και καμιά σπουδαία δαπάνη η προμήθεια προγράμματος ελληνικού, αν πονάς για την πατρογονική σου κληρονομία! O συν. κ. Σ. Α. Παϊπέτης έχει απόλυτα δίκαιο.
 • Φυσικά δεν συμφωνώ με κείνους που μπορούν να γράψουν ελληνικά, αλλά το αποφεύγουν προτιμώντας αγγγλικά για …λόγους κύρους(!) – φαινόμενο γελοιότατο σε άγλωσσους σε Ελλάδα και Κύπρο, που μαϊμουδίζουν αγγλιστί ευκαίρως-ακαίρως, από τους ανώτατους θώκους έως νεοεκλεγμένους Λέκτορες, πιστεύοντας ότι κατέκτησαν την κορυφή της επιστήμης και μαζί μια θέση στο ΜΙΤ ή στο Χάρβαρντ! Αλλά όταν ένας τόπος ντρέπεται για τη γλώσσα του, είναι σα να ντρέπεται για την ιστορία του και την ταυτότητά του: δέστε πώς και γιατί κατάντησαν σήμερα Ελλάδα και Κύπρος, διόλου ανεπαισθήτως, οι παλιόψαθες της Ευρώπης –για να θυμηθούμε τον Μακρυγιάννη–, αφού αποφάσισαν οι «προοδευτικοί» τους ηγέτες ότι πρέπει να ντρεπόμαστε για κάθε ελληνικό.
 • Αυτό που δεν πρέπει να επιτρέπει το φόρουμ είναι η χρήση των greeklish: Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για οριστική εξαφάνιση γραφής και γλώσσας! Η ιστορία της ελληνικής γλώσσας, με τα φραγκοχιώτικα και καραμανλίδικα κείμενα, μας διδάσκει πολλά, όπως και οι μελέτες που βλέπουν το φως των εφημερίδων και περιοδικών για τον εθισμό των νέων στα greeklish, την εμφάνιση ολοένα και περισσοτέρων ατονικών κειμένων και την αντικατάσταση των λέξεων με τα σύμβολα των sms. Οι παιδοψυχίατροι έχουν εδώ τον λόγο!
 • Υπάρχει ένα ασφαλές προστάδιο για να καταλήξουμε οριστικά στα greeklish και από εκεί στη λατινοποίηση της ελληνικής: Η ανοήτως προπαγανδιζόμενη φιλοσοφία της φονιτικίσ γραφίσ, που βρυκολακιάζει από τον καιρό του λογοτέχνη Ιοάνι Βιλαρά (1771-1823), γιατρού του Αλή Πασά (δες και πρόσφατη επαναφορά από συνάδελφο στο HEC). Η «φιλοσοφία» του είναι, δήθεν, πρακτική: Ευκολία εκμάθησης και κέρδος χρόνου – ό,τι ακριβώς ήταν το ευτελέστατο πρόσχημα για την πραξικοπηματική επιβολή του μονοτονικού από 20-25 βουλευτές το 1982 τις μικρές πρωινές ώρες στην άδεια Βουλή! Και δεν χρειάζεται να ξανασυζητάμε από πότε άρχισε ο ασταμάτητος κατήφορος στην ελληνική παιδεία, μετά το πλήγμα που της κατάφερε η ηλιθιότητα  των συνταγματαρχών και η ανερμάτιστη, καταγέλαστη «προοδευτικότητα» της δεξιάς των μεταχουντικών χρόνων και ο αχαλίνωτος αριστερίστικος λαϊκισμός της αντιπολίτευσης και του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ.
 • Ό,τι χρειάζεται είναι η πίεση προς τους πολιτικούς, η άρθρωση ενός νέου πολιτικού λόγου, που θα αψηφά τις ετικέτες και θα ανατάμει γενναία την όλη μεταπολεμική κατάσταση, μη χαριζόμενο σε ονόματα οσοδήποτε σεβαστά! Ήδη άρχισε να υποχωρεί η πλημμυρίδα του κάθε άλλου παρά ανυστερόβουλου «αναθεωρητισμού» στην ιστορία, ξαναγυρίζουμε σε σταθερότερες βάσεις. Απλώς, χρειάζεται να εντοπισθούν φορείς αυτού του μηδενιστικού πνεύματος απέναντι στην ελληνική γλώσσα και την ιστορική της μορφή και να εξουδετερωθούν, ώστε να μη λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις. Γνωριζόμαστε πολύ καλά, σε Ελλάδα και Κύπρο…
 • Για τη γλώσσα ειδικότερα: Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πια για την ανάκτησή της από εκείνον του «Κρυφού Σχολειού», προσαρμοσμένον στην εποχή μας και με πρωτοπόρους την Εκκλησία, την Ακαδημία, ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο υψηλότατου επιπέδου, επανδρωμένο με προσωπικό που θα έχει όραμα και συνείδηση της αποστολής του. Μακάρι να  ήταν αυτός ο στόχος στα επανασχεδιαζόμενα πειραματικά σχολεία, αλλά δεν τρέφω καμία εμπιστοσύνη στη σημερινή, πλήρως εκπασοκισμένη Δεξιά, που τρέμει μπροστά στη χάρτινη τρομοκρατία της Αριστεράς.
 • Θεωρώ κωμικό, αν όχι επικίνδυνο και κρυπτορατσιστικό, το να θεωρούμε ότι η ελληνική στην Ελλάδα κινδυνεύει από τους μετανάστες! Αν υπήρχε σωστή πολιτική, αφού πρώτα θα έκανε τον απαραίτητο έλεγχο για να μη καταντήσει ο τόπος ξέφραγο αμπέλι, όπως το κατάφεραν οι κάθε λογ?ς «πατριώτες»-μεταπράτες του τόπου, θα μεριμνούσε να μάθει σε όλους τους ξένους ελληνικά, να τους αφομοιώσει. Αντί τούτου, τους κλείνει στα κάθε λογής γκέτο, προς δόξαν  της Χρυσής Αυγής και των εξημμένων «Ελληναράδων» του δωδεκαθέου, που ανέλαβε να τους «διδάξει» με τις γροθιές και να «μορφώσει» με ναζιστική νοοτροπία τα Ελληνόπουλα, διαστρεβλώνοντας ιστορία, θρησκεία, γλώσσα.
 • Το παράδειγμα του Βυζαντίου είναι αποκαλυπτικό: Αντί να απαγορεύει στα διάφορα φύλα να μιλούν τη γλώσσα τους, φρόντιζε να τους μεταλαμπαδεύει την Ορθοδοξία στη γλώσσα τους αλλά ταυτόχρονα τους δίδασκε και τη δική του γλώσσα, ώστε μετέχειν της ημετέρας παιδείας! Μήπως το ίδιο δεν κατάφερε και ο Μέγας Αλέξανδρος, καθιστώντας την ελληνική τη lingua franca της εποχής του;
 • Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μου προσάψει κανένας συνάδελφος σωβινισμό ανάλογο με τον προσβλητικό του διαβόητου κ. Sch ä uble για τη γλώσσα του, τα γερμανικά, πρόσφατα: Δεν προπαγανδίζω περιφρόνηση των άλλων γλωσσών αλλά υπερασπίζομαι τη δική μου! Αυτό δεν με εμποδίζει να μιλώ και να γράφω, όταν χρειάζεται, σε άλλες γλώσσες!
 • Η βοήθεια των Ελλήνων του Εξωτερικού μπορεί να είναι διπλά πολύτιμη σήμερα: Όχι μόνο να πιέσουν για να μπορούν να ψηφίζουν από το Εξωτερικό για την Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που βρίσκονται να χρηματοδοτήσουν πάση θυσία έδρες διδασκαλίας της ελληνικής όλων των περιόδων! Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για όλους μας! Και σε τούτο ασφαλώς θα βρουν πολύτιμο και αναντικατάστατο συμπαραστάτη την Ορθόδοξη Εκκλησία.
 • Για το HEC: Δεν διαφωνώ με τις συναντήσεις στη Θράκη ή όπου αλλού, αρκεί αυτές να φτάνουν πέρα από το συγκινησιακό φολκλόρ! Αν δεν στηθούν ρωμαλέα και αυτοχρηματοδοτούμενα Ιδρύματα, Ενώσεις, Σύλλογοι, όλα τα άλλα καταντάνε καλοκαιρινό πανηγυράκι, που χάνεται με το πρώτο μελτεμάκι. Είμαστε σε θέση να ξαναγίνουμε Ευεργέτες στον τόπο μας;
 • Τελευταίο και όχι έσχατο: Λυπάμαι για την ανακολουθία μου, που γράφω μονοτονικά ένα κείμενο για την υπεράσπιση της ελληνικής. Ας όψονται οι τεχνοκράτες, που δεν κατάφεραν ακόμα να διαβάζεται η πολυτονική ελληνική άνετα σε όλα τα συστήματα υπολογιστών!


Με εγκάρδια χαιρετίσματα και πασχαλινές ευχές,

Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος
τ. Καθηγ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου,
πρ. Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής

On 14/05/2013 9:29 ΜΜ, «Prof. S. A. Paipetis» <paipetis@MECH.UPATRAS.GR> wrote:

Πού το είδατε, κ. συνάδελφε, το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»; Απλά κάποιοι συνάδελφοι εξέφρασαν την άποψη ότι μια και είμαστε Έλληνες, καλόν είναι να επικοινωνούμε στη γλώσσα μας, μια γλώσσα που έμεινε ζωντανή για χιλιάδες χρόνια και κινδυνεύει να πεθάνει στα δικά μας χέρια. Αν θέλετε να μιλάτε αγγλικά, κανείς δεν μπορεί να σας το απαγορεύσει, ούτε να σας κατατάξει ως αντιφρονούντα, αλλά κατά τη γνώμη μου σεις οι Έλληνες του εξωτερικού και οι οικογένειές σας έχετε ηθική υποχρέωση να μεριμνήσετε όχι μόνο να γνωρίζετε καλά την ελληνική γλώσσα αλλά και να την διαδίδετε στον τόπο που ζείτε.  Και μην ακούω ότι δεν έχετε προγράμματα στην ελληνική – το Microsoft Office διαθέτει προγράμματα για όλες τις γλώσσες του κόσμου. Όσο για το πληκτρολόγιο, πολλοί από μας χρησιμοποιούμε το standard (αγγλικό) πληκτρολόγιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Σας βεβαιώνω πως είναι θέμα 1-2 ωρών να μάθετε και σεις να το χρησιμοποιείτε. Κι αν σας ενδιέφερε θα το είχατε κάνει, πρακτικά με μηδενική προσπάθεια.
Όχι, κ. συνάδελφε, δεν ενοχλούμαι αν γράφετε αγγλικά, μια και δεν μπορείτε να γράψετε – κατά τη δήλωσή σας – ελληνικά. Ενοχλούμαι όμως βαθύτατα με όποιον γράφει Greeklish, μια και πρόκειται για συνειδητή και καλά οργανωμένη προσπάθεια διαστροφής, παραμόρφωσης και τελικά καταστροφής όχι μιας οποιασδήποτε γλώσσας αλλά της ελληνικής.


S. A. Paipetis, DipEng, DIC, PhD
Professor Emeritus, University of Patras
Dept. Mech. Engng. & Aeronautics
Rio, Patras GR 26 500
Tel. +30 2610 992172, Fax +30 2610 992644
Cell phone: +30 694 4338027
Email: paipetis@mech.upatras.gr & paipetiss@gmail.com


From: Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum [mailto:HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG] On Behalf Of NOTIS PAGIAVLAS
Sent: Tuesday, May 14, 2013 4:11 PM
To: HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG
Subject: Re: Civilization shift


Wow. It reminds me of the «apofasizomen kai diatasomen» ton aeiministon dictactoron mas. Academic forum, sure.

Some of us living and working abroad don’t have the luxure of Greek keyboards and programs. Does it disturb you to read English or? Does it take time from your eagerness to chase «antifronountes?»

Notis Pagiavlas
WSSU, USA.

 


Date: Mon, 13 May 2013 11:04:45 -0400
From: emermigas@GMAIL.COM
Subject: Re: Civilization shift
To: HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG

We have agreed to use English and Greek-case close

Έχουμε συμφωνήσει Αγγλικά και Ελληνικά– τελείωσε η υπόθεσηOn Sun, May 12, 2013 at 9:20 PM, Vasiliki2611 . <vassiliki.aroniadou.anderjaska@gmail.com> wrote:

με τόσα φλέγοντα θεματα, μου φαινεται παραξενο οτι γινεται θεμα για το αν θα γραφουμε στο φορουμ στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά. Να σας πληροφορησω οτι δυο άτομα που υπέγραψαν την επιστολή-διαμαρτυρία για την εξαθλίωση στον τομέα της υγείας μου ζητησαν το αγγλικο κειμενο για να καταλαβουν τι λέει. Και εκείνοι, αν και δεν ξέρουν Ελληνικά, νοιάστηκαν και υπέγραψαν…………….πολλοί που τα Ελληνικά τους είναι άριστα, αδιαφορησαν.Συμφωνώ οτι ειναι καλά να γραφουμε στη γλώσσα μας, αλλά να ξερετε πως δεν θα μπορουν να διαβασουν το μηνυμα σας ολοι στο φορουμ. Επίσης, αν έχετε να πειτε κάτι σημαντικό, καλυτερα πεστε το σε όποια γλώσσα σας βολευει παρά να το κρατήσετε για τον εαυτό σας γιατι παιρνει χρονο για να το μοιραστειτε στην απαιτουμενη γλωσσα.Βασιλικη Αρωνιάδου

Μερυλαντ

On Thu, May 9, 2013 at 11:38 PM, Dimitrios Karkamanis <karkamanis@gmail.com> wrote:

Αγαπητοί φίλοι,
Ας έχουμε, αν είναι δυνατόν, τα παρακάτω υπόψιν μας όταν γράφουμε ως Έλληνες προς Έλληνες.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι όταν απευθυνόμαστε προς συνέλληνες, καλό είναι, μάλλον επιβάλλεται, να χρησιμοποιούμε την Ελληνική γλώσσα, εφόσον φυσικά την κατέχουμε και μπορούμε να εκφρασθούμε σ?αυτήν. Αναφέρομαι σε άτομα που είναι ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα και δη την έχουν και ως μητρική. Αυτό αφορά και τους δύο καλούς φίλους μου, που έχω την χαρά να τους γνωρίζω αμφότερους και προσωπικά, τον Περικλή Γκόγκα και την Θωμαΐδα Κακούλη (περιορίζομαι σ?εσάς αλλά αυτό αφορά πάρα πολλά μέλη του forum), αλλά και όλους τους άλλους που έχουν την Ελληνική ως γλώσσα εργασίας των (θα μπορούσα να αναφέρω παρά πολλά ονόματα μελών του Δικτύου μας, που ενώ είναι στην Ελλάδα, έχοντας κάνει κάποια «λίγα» χρόνια πχ στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν την Αγγλική ως γλώσσα γραφής τους!).

Δεν καταλαβαίνω γιατί Έλληνες πανεπιστημιακοί (εργαζόμενοι σε Ελληνικά πανεπιστήμια και όχι μόνον) στον μεταξύ τους διάλογο, όπως εδώ στο forum μας, χρησιμοποιούν την Αγγλική αντί για την Ελληνική. Από την μία τονίζουμε την σημασία που έχει η χρήση της γλώσσας μας, αντιστεκόμαστε όσο μπορούμε στα greeklish, από την άλλη στην πράξη εφαρμόζουμε, ενίοτε, άλλα!  Εξυπακούεται ότι άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να εκφρασθούν στην Ελληνική, που έχουν μεγαλώσει στο Εξωτερικό (αφορά ορισμένους εξ ημών κύρια από τις ΗΠΑ, όπως πχ οι  φίλοι Δημοσθένης Κωνσταντάτος και Λευτέρης Μπότσας,  πιθανόν και ο φίλος Ευάγγελος Βαλλιανάτος, για να αναφέρω κάποιους) μπορούν να χρησιμοποιούν την Αγγλική. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς.

Γ?αυτ? παρακαλώ,  όταν γράφετε εδώ, να χρησιμοποιείτε την Ελληνική γλώσσα, εάν την κατέχετε. Στο forum αυτό ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ (με την έννοια ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ) ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, γ?αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΣ. Επαναλαμβάνω ότι όσοι έχουν πρόβλήμα με την Ελληνική γραφή, είναι αυτονόητο να χρησιμοποιούν την Αγγλική. Επίσης, ούτε τα τυχόν ορθογραφικά λάθη που μπορεί να κάνουμε πολλοί από εμάς που ζούμε επί πολλές 10-ετίες στο Εξωτερικό πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να γράψουμε στα Ελληνικά (εγώ βρίσκομαι στο Εξωτερικό εδώ και 44 σχεδόν χρόνια, από το 1969, …ίσως την επόμενη φορά σας γράψω στα σουηδικά, ….και φυσικά θα με «γραψ…» κ?εσείς!).

Προσοχή, οι φίλοι Θωμαΐς και Περικλής ας μην το πάρουν προσωπικά, σκέπτομαι καιρό να γράψω το παρόν, οπότε αφορμής δεδομένης από αυτούς…!
Αναφέρω επίσης ότι γνωρίζω ότι πολλά μέλη του forum μας έχουν την ίδια άποψη μ?εμένα.

Φιλικά,

Δημήτριος Καρκαμάνης – Dimitrios Karkamanis

Στοκχόλμη, Σουηδία  – Stockholm, Sweden
karkamanis@gmail.com
Fr. Senior Research Fellow, …
Swedish National Defence Research Institute, …


******************************************************************************************************On Thu, May 9, 2013 at 3:25 PM, Thomae Kakouli-Duarte <thomae.kakouli@itcarlow.ie> wrote:

Dear Dr GogasHas anyone ever told you that basic n-etiquette dictates that usage of upper case letters in email writing is analogous to shouting? Why are you shouting my dear fellow, please calm down, life is too short to get upset for such things.Now, after your rant, please be informed that you missed the point – again…I did not criticise you as an economist and in economics; I criticised your manner; please re-read my previous email and you will hopefully get it this time. Besides, as you rightly say I am a bio-scientist, and I never pretended that I am an expert in economics, or any other fields apart from my own: sustainable agriculture and environment. I spoke in the context of my expertise in agriculture and environment –   I am sorry that you failed to see that.I agree with you partly, we Greeks have this tendency to be «all-knowing» παντογνώστες, as you say, and this attitude does not help our country. But my dear Dr Gogas, what I think beats this in having brought our country in such a mess are our inflated egos, that make us rude and disrespectful toward our fellow Greeks, so that we do not work together but instead antagonise each other. This is the root of our problem. Ας κατεβούμε λοιπόν λίγο από τα καλάμια..Finally, in relation to this forum, which is so bad, and dominated by stubborn people, and it is driving people away, well why are you still here my dear fellow? Why are you talking to us?  Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα, που λένε και στο χωριό μου…Καλό σας απόγευμαΘωμαήThomaé Kakouli-Duarte, BSc, MSc, PhD
Lecturer in Biosciences
PI MENRG EnviroCORE
Department of Science and Health
Institute of Technology Carlow
Kilkenny Road
Carlow, IRELAND

Tel:  +353 59 9175545
Fax: +353 59 9175501
Email: thomae.kakouli@itcarlow.ie
http://www.itcarlow.ie/research/enviro-core.htm <http://www.itcarlow.ie/research/enviro-core.htm>
http://agribiotics.itcarlow.ie/ <http://agribiotics.itcarlow.ie/>

P  Please consider the Environment before printing this email.

 


From: Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum [HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG] on behalf of Periklis Gogas [perrygogas@GMAIL.COM]
Sent: 08 May 2013 14:29
To: HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG
Subject: Re: Civilization shift

Dear Mrs Duarte,I am an economist and I preach/teach economics. Can you realize this? Again you are wrong and blinded from the staborness in this forum of people that know everthing in all sciences.I only write on economics subjects unlike you.I did not speak about Plato and literature Dr. Duarte. Did I? no because I would look stupid and arrogant to believe that I know better than the experts. I learn from the experts in this forum. I have no illuson of knowing everything like most of you that results in driving people away from this forum.If you are not informed yet, I am an economist. And for your information self-sustenence, trade and the

optimization from specialization and trade are part of my job and exprestise unlike you. So please save your opinion on scintific issus for biosciences.You are in biosciences and yes you have a strong opinion on economics. Please!!! this is becoming ridiculus.The same people that «teach» us economics here, i.e. Dr. Retzios (hepefully the email filters work and

I do not read any of his wrong opinions) also have strong opiniosn on Plato and the ancient Greeks.

This is childish, arrogant and funny!!!When asked what qualification he has on economics he told me «my father was a banker»…..This is what you do now… an expert on bisciences will criticise an economist on economics!!! get real!!!And it is becoming so wrong and funny at the same time that you insist in something that ALL economists would dissagree. ALL economists can tell you that specilization is the way forward in producing more efficiently, more goods and services for more people.Agriculture is good. Manufacturing is good also. Shipping is nice. Spece science is good. But when trying to be sufficient you become bad at everything producing less and waisting your resources because a bioscientist and a medical doctor thought it was a good idea because their village in the 1930’s was like that.No country is like that anymore. Canada produces wheat beacuse they are so productive in it. No in order to be «αυτάρκεις». Same for the US and other countries.Again, reality AND science is against your wrong opinions: there is no country in the world that aspires to become self-sufficient!!! maybe you should educate them…. the only expecption in this world today is North Korea. They will love you in that country. Of course this goal is the reason that they are starving to death and have one of the lowest living standards in the world.North Korea is the Greece you preach for the future. My future succesful Greece is Canada.My suggestion: since ALL you write on «αυτάρκεια» is so wrong and irresponsible TAKE AN ECONOMICS COURSE.This is why Greece is in this mess… because we are ALL experts in everything…bioscientists preaching economics, medical doctors preaching banking and Greek philosophy.
PG
Periklis Gogas
 <http://www.ierd.duth.gr/en/index.php?cid=69&st=1>
Assistant Professor of
Economic Analysis and International Economics
Department of Economics, Democritus University of Thrace
Editor-in-Chief Economics and Finance Notes
<http://www.rspjournals.com/editorial-board.php?journals_id=58>
Euro Area Business Cycle Network – Fellow <http://www.eabcn.org/person/periklis-gogas>
The Rimini Centre for Economic Analysis – Fellow <http://www.rcfea.org/component/option%2ccom_frontpage/Itemid%2c1/>
Economics and Finance Research Group <https://sites.google.com/site/dosaduthlab/>


On Wed, May 8, 2013 at 2:36 PM, Thomae Kakouli-Duarte <thomae.kakouli@itcarlow.ie> wrote:

It is unfortunate that Dr Gogas (a) είναι εκτός θέματος, (b) practices what he preaches against, i.e. he becomes a «παντογνώστης» on issues out of the area of his qualification and (c) has written such a response oozing arrogance and rudeness; but what can we do? He is entitled to express his views, the manner of which only characterises him.

“Specialization, progress, growth, higher standards of living” are also targets to be reached via the primary production sector of a country, i.e. its agricultural sector.
In a global context, developing agricultural production practices, supported by new technologies and in a sustainable way, is the way forward if we want to tackle the major issues of overpopulation in our planet and the constant exploitation of its resources. In effect, each state should have as its number 1 goal, sufficiency in food and in water; number 2 should be energy; and no 3 should be education and health. The way that this planet is abused by the very “growth” that Dr  Gogas advocates about will lead to inevitable destruction if not in our life time, in our children’s and grandchildren’s. When food will become rare in the future I would like to see how people would eat money and bonds. Major corporate cartels see this and they try to dominate by pressing for rights over food varieties (see Monsanto and the farmers’ rights (or lack of) to possess seeds, for example).

Our country should really invest in going back to what we knew traditionally to do excellently: produce top quality, world class food. We cannot have Greece make BMWs, but then again, we cannot eat BMWs! But we can have Greece taking advantage of its wonderful location, climate, sea and soil in order to produce the best food in the world (yes we can do this), using the best  and up to date technologies that (a) maximise production and (b) respect its environment. Once we achieve that, we can be self – sufficient in food and start exporting our exquisite production. This is where our focus should be. Once we have a thriving and vibrant primary production sector, then yes, by all means, we could develop other sectors too.

Thomais Kakouli

PS: Thank you Prof Vallianatos for the essay

Thomaé Kakouli-Duarte, BSc, MSc, PhD
Lecturer in Biosciences
PI MENRG EnviroCORE
Department of Science and Health
Institute of Technology Carlow
Kilkenny Road
Carlow, IRELAND

Tel:  +353 59 9175545
Fax: +353 59 9175501
Email: thomae.kakouli@itcarlow.ie
http://www.itcarlow.ie/research/enviro-core.htm <http://www.itcarlow.ie/research/enviro-core.htm>
http://agribiotics.itcarlow.ie/ <http://agribiotics.itcarlow.ie/>

P  Please consider the Environment before printing this email.

From: Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum [mailto:HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG] On Behalf Of Periklis Gogas
Sent: 07 May 2013 22:04
To: HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG
Subject: Re: Civilization shift


You may agree with each other as much as you want. But you are simply wrong.«I remember the village…» yes you do…also in the stone age people could survive

in small communities without even clothing, technology, literature and medicine…so what?No country in the world has as a goal the self-sufficieny. And this is not accidental,

there is a reason why: specialization, progress, growth, higher standards of living.The only country today that agrees with your views is North Korea and some years

ago Albania. This is not by accidental either.Just because you think something is right is doesn’t mean it is…. from what I see

around the earth must be flat and the sun going round it… but thanks to scientists

I know that my perception is wrong.Of course you will disagree as we have seen in the past in this forum of παντογνώστες.

But the whole world is against your outdated and wrong ideas.Economists read your discussion like a doctor who would see me agree with

another friend that vaccination is futile, clean water is not necessary to maintain

our health, smoking is not doing any harm to you, etc.
PG
Periklis Gogas
 <http://www.ierd.duth.gr/en/index.php?cid=69&st=1>
Assistant Professor of
Economic Analysis and International Economics
Department of Economics, Democritus University of Thrace
Editor-in-Chief Economics and Finance Notes
<http://www.rspjournals.com/editorial-board.php?journals_id=58>
Euro Area Business Cycle Network – Fellow <http://www.eabcn.org/person/periklis-gogas>
The Rimini Centre for Economic Analysis – Fellow <http://www.rcfea.org/component/option%2ccom_frontpage/Itemid%2c1/>
Economics and Finance Research Group <https://sites.google.com/site/dosaduthlab/>


On Tue, May 7, 2013 at 10:22 PM, George Blytas <gcblytas@aol.com> wrote:

Dear Evaggele:Your article is an eye opener.I do know that before WWII the village of my parents in Epirus, Sitaria, ( and Epirus  has notoriously poor agricultural soil)- nevertheless-

managed to sustain  a 600 people of all ages;  now it cannot sustain even the fifty old folks who spend their retirement years there.   After WWII, and the Civil war that followed, the majority of the population left for Athens  and now the village grocer sells garlic from China  and oranges from Israel.In the USA  the unjustified subsidies which are used to enrich the mega-farming conglomerates, even in climactically and financially favorable times,  are also distorting the picture.  The statistics you offer are eye-openers,  even without  the  negative repercussions on health of the abuse of antibiotics

and of other unsafe practices.Thank You for a good article.George

—–Original Message—–
From: evaggelos vallianatos <evaggelosg@GMAIL.COM>
To: HELLENIC-PROFESSORS-PHDS <HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG>
Sent: Mon, May 6, 2013 11:44 pm
Subject: Civilization shift

I have written repeatedly on the crucial importance of agrarian traditions, especially the need for autarkeia (self-sufficiency)  in food.Greece abandoned her villages because, like all other «advanced» and «developed» countries took lessons in American universities. However, the agricultural picture in America is not pretty at all. For those interested in reality rather than propaganda, I urge them to read this essay:http://www.huffingtonpost.com/evaggelos-vallianatos/civilization-shift_b_3204684.htmlGreece must wake up to the emergency of fixing its villages, repopulate them and raise enough food to be secure. Everything is possible after that.Evaggelos Vallianatos, Ph.D.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: