ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ,ΘΕΜΑ: «Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ»


Μιχάλης Τζανάκης
Φιλόλογος

Ο μπαμπάς μου είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος που μας αγαπά πάρα-πάρα πολύ, αλλά τώρα τελευταία έχει παραξενέψει λίγο. Από τότε που άλλαξε δουλειά ο μπαμπάς, μου φαίνεται λίγο εκνευρισμένος. Ο μπαμπάς μου ήταν δημόσιος υπάλληλος και τώρα και πέντε μήνες είναι «έφεδρος». Σ αυτή τη δουλειά δεν ξέρω ακριβώς τι κάνει, αφού μάλλον δουλεύει από το σπίτι, πάντως αυτή η δουλειά είναι αρκετά καλή, γιατί πολλοί μπαμπάδες συμμαθητών μου είναι κι αυτοί«έφεδροι», άρα είναι δουλειά της μόδας.

Ο μπαμπάς μου επίσης τον τελευταίο καιρό δεν μουτζώνει μόνο όταν οδηγά και τον προσπερνάνε άλλοι οδηγοί, αλλά μουτζώνει συνεχώς όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν διαβάζει εφημερίδα. Του λέω ότι δεν είναι σωστό να μουτζώνει και να λέει κακές κουβέντες στους κυρίους που βλέπει στην τηλεόραση και στις εφημερίδες.

Μια άλλη παραξενιάτου μπαμπά μου τον τελευταίο καιρό είναι ότι αλλάζει συνεχώς απόψεις. Ενώ τον άκουγα παλαιότερα να λέει στη μαμά ότι ο καλύτερος πολιτικός όλων των εποχών στην Ελλάδα ήταν ο Βενιζέλος, τώρα όταν ακούει για τον πολιτικό Βενιζέλο αγριεύει πολύ και λέει πάρα πολύ άσχημα πράγματα. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά αυτός ο «Βενιζέλος» τι απ τα δυο είναι.

Τα ίδια έλεγε και μ έναν άλλο πολιτικό παλαιότερα. Τη μια μέρα έλεγε στη μαμά ότι ο Καραμανλής είναι «εθνάρχης» και την άλλη έλεγε ότι είναι «άχρηστος». Δεν ξέρω αλλά στα πολιτικά ο μπαμπάς δεν είναι πολύ σταθερός στις απόψεις του.

Ο μπαμπάς επίσης, τον τελευταίο καιρό, δε θέλει ν ανοίγει το γραμματοκιβώτιό μας και στέλνει εμένα να του φέρνω την αλληλογραφία, γιατί λέει έχει πονοκεφάλους και του ανεβαίνει η πίεση. Γι αυτό κι εγώ για να μην πάθει κάτι η υγεία του μπαμπά, ανοίγω  το γραμματοκιβώτιο, αλλά πάλι ο μπαμπάς κοκκινίζει και η μαμά του μετρά την πίεση,όταν ανοίγει τους φακέλους. Σκέφτομαι σοβαρά να μην ξαναφέρω την αλληλογραφία στον μπαμπά, γιατί σκέφτομαι την υγεία του καλού μου μπαμπάκα.

Αλλά και μέσα στο σπίτι ο μπαμπάς συμπεριφέρεται διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. Το χειμώνα πριν δυο χρόνια μας κυνηγούσε ν ανοίγουμε τη θέρμανση για να μην κρυώνουμε και το χειμώνα που μας πέρασε μας κυνηγούσε να κλείνουμε τη θέρμανση και τα φώτα γιατί λέει πρέπει να συνηθίζουμε στο κρύο.Στη γιορτή της μαμάς αγόραζε πάντα δακτυλίδια και βραχιόλια, ενώ τώρα στη γιορτή και στην επέτειο τους της αγόρασε γαλακτομπούρεκο απ το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς. Η αλήθεια είναι ότι ο μπαμπάς έχει γίνει αρκετά τσιγκούνης, το ίδιο και ο παππούς με τη γιαγιά. Δεν καταλαβαίνω τι τους έχει πιάσει όλους.

Μια άλλη συνήθεια του μπαμπά που έχει αλλάξει είναι το φαγητό. Δεν θέλει πια να τρώμε σε ταβέρνες ή σε εστιατόρια που πηγαίναμε συχνά,γιατί είναι ανθυγιεινά και προτιμά να τρώμε σπιτικό φαγητό με αγνά υλικά, από ζαρζαβατικά που μας φέρνουν απ το χωριό. Από σνίτσελ, σαλάτα του σεφ και μοσχάρι νουά, τώρα ο μπαμπάς προτιμά τα μαυρομάτικα και τη φάβα.

Αυτό που μ ενοχλεί στο μπαμπά είναι ότι μου λέει καμιά φορά ψέματα. Μου λέει να διαβάζω για να μπω στο πανεπιστήμιο, όταν μεγαλώσω, και να βρω δουλειά, αλλά τα ξαδέρφια μου που μεγάλωσαν, τέλειωσαν το πανεπιστήμιο και δεν έχουν δουλειά. Εγώ του λέω ότι θέλω να γίνω «έφεδρος» σαν κι αυτόν να έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Μου λέει πως αν δεν πετύχω στην Ελλάδα θα πάω να δουλέψω στην πολιτισμένη Ευρώπη,αλλά εκεί ξέρω ότι είναι απολίτιστοι και πάρα πολύ κακοί άνθρωποι. Μου λέει ποτέ να μη δοκιμάσω ναρκωτικά και να μην πλησιάζω άγνωστους μεγάλους ανθρώπους αλλά εκεί στην «πολιτισμένη» Ευρώπη παίρνουν ελεύθερα ναρκωτικά και ανώμαλοι άνθρωποι πάνε μαζί με παιδάκια. Μου λέει κι άλλα ψέματαο μπαμπάς μου. Συνεχώς μου λέει να είμαστε δίκαιοι, ν αγαπάμε την ειρήνη, να λέμε την αλήθεια, αλλά συνεχώς στην τηλεόραση βλέπω να σκοτώνονται άνθρωποι να λένε ο ένας τον άλλο «ψεύτη» και «άδικο». Μ έχει μπερδέψει ο μπαμπάς μου. Με συμβουλεύει να κάνω ακριβώς τα αντίθετα απ αυτά που κάνει ο υπόλοιπος κόσμος που τον λέει «προοδευμένο»και «πολιτισμένο». Αχ, βρε μπαμπάκα αν κάνω όσα μου λες θα γίνω οπισθοδρομικός και απολίτιστος.

Αυτόν τον καιρό ο μπαμπάς έχει αγχωθεί και με τις εκλογές.  Δεν ξέρει ποιον να ψηφίσει. Άλλα του λέει ο κύριος Γιούνγκερ κι άλλα ο κύριος Σόιμπλε.Θέλει να ψηφίσει κάποιον, αλλά φοβάται, λέει, γιατί έχει σ ένα καταθετικό λογαριασμό ταμιευτηρίου 324 ευρώ και φοβάται μην του τα κατασχέσουν ή μη γυρίσουμεστη δραχμή και υποτιμηθεί το ποσό αυτό. Αλλά εμένα ο μπαμπάς μου έχει αρκετά χρήματακαι δεν τον νοιάζει το μέλλον μας. Έκανε με τη μαμά οικονομίες πολλά χρόνια τώρα και αποταμίευσε τα χρήματα του σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου κι έτσι η οικογένεια μας, παρά την κρίση σε 39 χρόνια που θα πάρει ο μπαμπάς το 15% των οικονομιών του θα καλύψει τις υποχρεώσεις του γι αυτό δεν αγχώνεται.

Αυτός είναι ο αγαπημένος μου μπαμπάκας και παρά τα ελαττώματα του τον αγαπώ πάρα πάρα πολύ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: